Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maminka Dokonalá

V pátek jsme skončili v Činoherním klubu zkoušku před třináctou hodinou a já se těšila, že odjedu z Prahy Ex 221 ve 13.22. a vyhnu se tak narvaným pátečním vlakům mezi 14 a 15 hodinou.

Bylo 13.10., stála jsem na Hlavním nádraží u tabule s odjezdy vlaků a čekala jsem, kdy tam naskočí nástupiště, ze kterého můj Ex 221 odjíždí. Když u Ex před ním, který jel stejným směrem, t. j. na Kolín, ale v Kolíně nestaví, naskočilo 20 minut zpoždění, mé zkušenosti dojížděče mě okamžitě hodily do pesimistické nálady.

Měly pravdu. Za pět minut naskočilo 20 minutové zpoždění i u mého Ex 221.

Prostudovala jsem tabuli odjezdů a zjistila jsem, že zpoždění je u všech mezinárodních vlaků a je jedno, jestli jedou do Varšavy, Budapešti nebo do Žiliny. Jediný vlak, u kterého zpoždění nebylo, byl rychlík do Brna, Rx 869 ve 13.55. Zpoždění tam nebylo, ale nebylo tam zatím ani nástupiště, ze kterého pojede.

Bylo 13.20. Zpoždění u mezinárodních vlaků se změnilo na 35 minut a už jsme se také dozvěděli, proč vlaky nejedou - v tuto chvíli bude pro mě nejjednodušší, když na vysvětlení použiju povzdech pána vedle mě.

"Klekl jim počítač."

Šla jsem si koupit pražené mandle v čokoládě, a když jsem se vrátila k tabuli s odjezdy, zjistila jsem, že brněnský rychlík Rx 869, odjíždí ve 13.55. ze čtvrtého nástupiště. Bylo mi jasné, že všichni, kteří chtěli jet zpožděnými mezinárodními vlaky do Brna, použijí tento rychlík, protože byl jediný, se kterým se v tuto chvíli, mohli dostat z Prahy.

Zkušenosti dojížděče mě okamžitě navigovaly. Jdi na čtvrté nástupiště a nasedni do rychlíku na Brno, který zatím nemá zpoždění. A doplať si první třídu, protože dvojka bude narvaná.

Rychlík Rx 869 už na čtvrtém nástupišti stál, ve vagonu první třídy dávala paní průvodčí na dveře kupé místenky, tak jsem si vybrala to kupé, kde byly jenom tři místenky, a kde už jeden pán seděl, sedla jsem si také, rozhodnutá, že se už odsud nehnu.

Bylo 13.40. Hned po mně přišla starší dáma, kterou jsme upozornili, že je tady volné pouze jedno místo, a ona ho spokojeně zasedla.

Ve 13.45. přišla do kupé maminka Dokonalá s dcerkami, pětiletou a sedmiletou. Doprovázel je dědeček, pomáhal jim uložit zavazadla a holčičky se začaly dohadovat, kam si která sedne.

"Tiše, tiše! Nejsme tady sami," napomenula je maminka Dokonalá. "Jsme ve vlaku a ve vlaku se nekřičí! Musíte být ohleduplné k ostatním!" Zachvěla jsem se blahem (nebo zimou, protože v kupé se ještě netopilo) a pak už jsem jenom čekala, kdy se maminka Dokonalá proflákne.

Blížil se odjezd, tak si dědeček šel stoupnout na nástupiště. Holčičky na něho přes sklo mávaly, on mával také a maminka Dokonalá si četla esemesku. Vzápětí vstala a stáhla okno až dolů.

"Psala mi Alenka, žes jí psal, že holky byly v pořádku a žádné léky nefetovaly. Nelíbí se jí to slovo. Vysvětli jí to, prosím tě."

Dědeček, příjemný padesátník, se zarazil.

"Nic jsem tím nemyslel..."

"Napiš jí, jak jsi to myslel. Slovo "nefetovaly" je zavádějící," pokračovala maminka Dokonalá, vykloněná z otevřeného okna, zatímco z kupé se stával mrazák.

"Mně se líbí slovo nefetovaly," zastala se dědečka jeho sedmiletá vnučka, ale hned se podívala na maminku Dokonalou, jestli je to, co řekla, vhodné.

Maminka Dokonalá jí začala vysvětlovat, co to je fetovat a paní, sedící naproti mně, už na nic nečekala a ozvala se.

"Můžete to okno zavřít? Venku mrzne a tady se netopí!"

S podobnou situací se setkávám za roky dojíždění, často. Reakce jsou různé. Většinou se lidé omluví, a okno zavřou. Jiní řeknou ironicky tomu, kdo stojí na nástupišti, musím už zavřít, tady v kupé by to nepřežili. Někdo řekne, jojo, a okno zavře. Ale VŠICHNI se na toho, kdo požádá o zavření okna, podívají!

Maminka Dokonalá se na vteřinku dostala ze své dokonalé bubliny ven, a realita jí přišla tak odporná, že se okamžitě vrátila zpátky, aniž by se podívala na paní, která ji napomenula. Paní pro ni neexistovala, stejně jako pro ni neexistoval nikdo v našem kupé.

Připomněla dědečkovi, aby nezapomněl vysvětlit Alence, jak myslel to, že její dcerušky nefetovaly, rozloučila se s ním, okno zavřela a sedla si k dceruškám.

Vlak se rozjel přesně ve 13.55. Byl narvaný, lidé stáli v přeplněné chodbě před kupé - přesně, jak jsem předpokládala. Ale konečně jsme jeli! A když přišla paní průvodčí a já si chtěla doplatit první třídu, řekla, že se nic nedoplácí, protože je výjimečná situace, takže se příplatky v první třídě neplatí...

P. S.

Maminka Dokonalá a její dvě dcerušky se až do Kolína, kde jsme vystupovaly s paní, která chtěla zavřít okno, chovaly dokonale. A když jsme při odchodu z kupé řekly obě na shledanou, dokonalé trio neodpovědělo...

Autor: Irena Fuchsová | sobota 21.1.2017 17:51 | karma článku: 24,04 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

... řekla dívka v autobuse, když jsem si k ní přisedla a zeptala se, jestli nechce, aby si k ní sedl některý ze tří kluků, kteří se po ní otáčeli ze sedadel o kus dál. Pohrdavě se usmála. „To tedy nechci. Jsou trapný...“

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 27,66 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Setkání v metru

Byla jsem -náctiletá, když jsem se dočetla, že každý máme na světě své dvojče. Někoho, kdo je jako my. Někoho, o kom budeme na první pohled vědět, že je to on. S kým si budeme rozumět beze slov. Pokud se potkáme. A my se potkali.

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,03 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

V květnu 2011 se měla začít v Činoherním klubu zkoušet hra Kukura, ve které Juraj bilancuje svůj život. Těšila jsem se, protože ji napsal Martin Čičvák, který ji měl i režírovat. Jsem v ČK jedna nápověda, napovídat tedy budu já.

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,10 | Přečteno: 4348x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

Když jsem dneska nastoupila na Zálabí do autobusu, kterým jezdím na nádraží, netušila jsem, co mě čeká. Autobus se rozjel a já vzápětí zaregistrovala, že vzadu telefonuje "kanalizace". Nebyla to žena. Byla to kanalizace.

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Emília Vášáryová a Petr Nárožný

Pokaždé, když vidím v televizi Emílii Vášáryovou, vzpomenu si, jak jsme na podzim v roce 2000 zkoušeli v Činoherním klubu hru, Návrat do pouště, kde paní Milka, jak jsme jí všichni říkali, hrála sestru Petra Nárožného.

23.2.2024 v 23:22 | Karma: 38,67 | Přečteno: 4353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,90
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.