Irena Fuchsová

V zemi, kde je všechno možné

17. 02. 2017 21:19:58
100% je 100% po celém světě. Je to stejné, jako když se řekne, že jedna a jedna jsou dvě. Ale v zemi, kde je všechno možné, tahle jednoduchá matematika neplatí.

V Činoherním klubu zkoušíme hru Tanec bláznů, která je o Rusech a Rusku v roce 1905, a na každé zkoušce mluvíme o Rusku. A také jsme objevili knihu, Doba z druhé ruky, kterou napsala Světlana Alexijevičová, která získala v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu. Autorka zaznamenávala na magnetofon rozhovory s nejrůznějšími lidmi z celého Ruska.

V úvodu knihy se mimo jiné píše (cituji):

Doba z druhé ruky je kniha, jež nabízí hlubokou sondu do ruské společnosti a pomáhá porozumět jejímu současnému vývoji. Čtenáře nutí zamyslit se, co je to Rusko a proč je neschopné rychlejší modernizace. Proč se obliba autokrata Putina pohybuje kolem 85% a proč 70% Rusů považuje Stalina za velkého muže. Je to kniha o tom, proč je velkoruský šovinismus nejen stále živý, ale, žel bohu, i stále militantnější. (konec citace)

V dnešní MF DNES byl na str. 8, v rubrice Ze světa, článek, nazvaný Stalin je v zemi rekordně oblíbený.

(cituji) Popularita komunistického diktátora Josifa Stalina, kterému historici přičítají miliony obětí, dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada. (konec citace)

V článku se dále říká, že s "nadšením, úctou či sympatiemi" nyní ke Stalinovi přistupuje 46% Rusů. Brežněva jich obdivuje ještě o procento víc. Tedy 47%.

46% + 47% = 93%

Zbývá 7%. Komupak asi patří?

V článku se ještě píše, že Rusům se podle těchto zjištění ještě více než Stalin, zamlouvá sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimír Putin.

Je to možné, ale ať počítám jak chci, v tomto průzkumu zbývá do 100% pro prezidenta Vladimíra Putina, jenom 7%...

Autor: Irena Fuchsová | karma: 16.09 | přečteno: 1432 ×
Poslední články autora