Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stálo to za to!

Občas se má mysl zatmí, přiznávám. Pravda, už ne tak často a pošetile jako v minulém století, ale k zatmění občas dojde i teď a dcera Rita, které se ráda svěřuji, pokaždé zvedne oči v sloup...

Kamarádka se před rokem s rodinou nastěhovala do nového domu. Na moji otázku, jak se jim teď bydlí, protáhla obličej.

„V bytě bylo líp. Měli jsme víc přemýšlet a udělat v bytě úpravy, a ne hned stavět...“

Vzpomněla jsem si na to nedávno, když si jiná kamarádka pochvalovala, jak z malého bytu udělali ráj na zemi.

„Stálo to dost peněz, ale vyplatilo se to! Vysoké stropy jsou dar! Děti mají nad jídelnou vybudované dva pokoje - vylezou si tam a nevím o nich! Manžel udělá totéž v obýváku, kde máme pro změnu v patře ložnici, našeho jezevčíka si vytáhne nahoru výtahem a ze mě je v tu ránu královna přízemí!“

Do třetice jsem potkala kamarádku, která se loni rozvedla a za pár měsíců se znovu vdala.

„Jde to,“ odpověděla lakonicky na moji otázku, co nové manželství. „Ale kdybych věděla, co vím dneska, nerozváděla bych se. Udělala bych nějaké ústupky, někde bych mu zavřela hranice, někam bych ho pustila i bez pasu...“ Podívala se na mě a rozesmála se. „Člověk se učí celý život, Ireno! Napiš o tom! Bydlení vybíráme dlouho a pečlivě, ale partnera vyměníme hned, nepokusíme se o žádný kompromis, pochopení, objektivitu - nad vztahem většinou nepřemýšlíme ani z pětiny tak dlouho, jako nad rekonstrukcí bydlení...“

Ve vteřině mi hlavou proběhly moje životní zkušenosti a zkušeností žen i mužů, které jsem v těchto souvislostech poznala, a řekla jsem si, holka, nemáš pravdu. Jak kdo, víš? Jak kdo!

Dokážeme koupit barabiznu jenom proto, že při naší první návštěvě slunce omamně svítilo na pole, louky a jabloňový sad! Ty stíny! Barvy! Modré nebe! Klid všude kolem! Nádhera! Takový výhled nemá od svého domu nikdo z našich kamarádů! Takový výhled budeme mít jenom my! Všichni za námi budou jezdit, aby se kochali, jak jenom u nás svítí slunce tak omamně!

Určitě to v různých odstínech znáte také! Jsme omámeni omamně svítícím sluncem a vůbec nás nezajímá, kolik bude stát rekonstrukce barabizny, před kterou stojíme, jak vyřešíme topení, když plyn ve vesnici není, jak to bude s kanalizací, jak daleko budeme dojíždět do práce a že nám jedno auto nestačí a tak dále a tak dále. Nic z toho neřešíme, protože jsme omámeni omamně svítícím sluncem!

Vidíme se na terase, kterou vybudujeme před zrekonstruovanou chalupou, vidíme se, jak sedíme v proutěném křesílku u proutěného stolku, pijeme ranní kávu a kocháme se sluncem omamně svítícím na pole, louky a jabloňový sad! Ty stíny! Barvy! Modré nebe! Klid všude kolem! Nádhera!

Ale podobně se zamilujeme do očí partnera, do jeho pohledu, který nás svléká ze všeho, co máme na sobě, aniž by se pohnul. Jen se na nás dívá! Dívá se a my ze sebe rveme oblečení jako pominuté! Ano, jsme schopné kvůli němu udělat všechno! Opustit zaměstnání, prodat svůj byt a přestěhovat se k němu! Jenom proto, abychom byly s ním! Aby patřil jenom nám!

A protože čím dál víc a urputněji toužíme po jeho pohledu, kterým nás svléká ze všeho, co máme na sobě, vrazíme všechny svoje peníze do zútulnění jeho mládeneckého holobytu, protože máme pocit, že čím víc jeho holobyt zútulňujeme, tím intenzivněji a častěji se na nás dívá pohledem, který nás svléká!

A když se časem intenzita jeho svlékacího pohledu vytrácí, doufáme, že snad už konečně pochopí, co všechno jsme mu obětovaly jenom proto, že ho milujeme!

A když konečně pochopíme, že on to nepochopí nikdy, když konečně pochopíme, že jeho pohled nás už dávno nesvléká ze všeho, co máme na sobě, ale totálně nás „svlékl“ ze všech našich peněz, sklesle si přiznáme, že jsme udělaly chybu, zútulněný holobyt opustíme, a pak smutně přikyvujeme, když nám kamarádky říkají, jak jsme byly blbé! Přece, než se nastěhuješ k chlapovi, musíš o něm něco vědět! Jaké má záliby! Koníčky! Kde pracuje! Poznat jeho rodinu, kamarády, sousedy! Musíš...

Přikyvujeme. Ano, teď už víme, co musíme příště! A uděláme to! Máte pravdu. Jsme úplně blbé, ale poučily jsme se. Nevíme, co bychom si počaly, kdybychom vás neměly! Přikyvujeme, kajeme se, ale naše duše se tajně tetelí záchvěvy nezapomenutelných vzpomínek.

Stálo to za to!

 

Tento fejeton vyšel v Magazínu OnaDnes 1. 3. 2021.

Autor: Irena Fuchsová | pátek 5.3.2021 22:32 | karma článku: 23,51 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

... řekla dívka v autobuse, když jsem si k ní přisedla a zeptala se, jestli nechce, aby si k ní sedl některý ze tří kluků, kteří se po ní otáčeli ze sedadel o kus dál. Pohrdavě se usmála. „To tedy nechci. Jsou trapný...“

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 27,66 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Setkání v metru

Byla jsem -náctiletá, když jsem se dočetla, že každý máme na světě své dvojče. Někoho, kdo je jako my. Někoho, o kom budeme na první pohled vědět, že je to on. S kým si budeme rozumět beze slov. Pokud se potkáme. A my se potkali.

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,03 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

V květnu 2011 se měla začít v Činoherním klubu zkoušet hra Kukura, ve které Juraj bilancuje svůj život. Těšila jsem se, protože ji napsal Martin Čičvák, který ji měl i režírovat. Jsem v ČK jedna nápověda, napovídat tedy budu já.

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,10 | Přečteno: 4348x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

Když jsem dneska nastoupila na Zálabí do autobusu, kterým jezdím na nádraží, netušila jsem, co mě čeká. Autobus se rozjel a já vzápětí zaregistrovala, že vzadu telefonuje "kanalizace". Nebyla to žena. Byla to kanalizace.

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Emília Vášáryová a Petr Nárožný

Pokaždé, když vidím v televizi Emílii Vášáryovou, vzpomenu si, jak jsme na podzim v roce 2000 zkoušeli v Činoherním klubu hru, Návrat do pouště, kde paní Milka, jak jsme jí všichni říkali, hrála sestru Petra Nárožného.

23.2.2024 v 23:22 | Karma: 38,67 | Přečteno: 4353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,90
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.