Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Ani jedno z mých děti v jeslích a ve školce nestrádalo. ... Naopak, dodnes obě vzpomínají na kamarády a kamarádky z jeslí a ze školky a nejenom na ně.

Zdroj: http://fuchsova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616921

Já si děti z jeslí nepamatuji. Ze školky si pamatuji jen učitelky, pravděpodobně z toho důvodu, že školka byla vedle základní školy. Moje děti chodily do školky od 3 let a rády, ale spolužáky si nepamatují. "Pamatují" si to, co jsem jim o školce vyprávěla v pozdějším věku. Ale to nejsou jejich vzpomínky, ale mé. Proto jsem k tvrzení autorky, že si děti dodnes vzpomínají na jesle a školku značně skeptická.

11 0
možnosti
MP

Chtěl jsem napsat totéž. Paní Fuchsová má zřejmě geniální děti. Já si tedy z jeslí nepamatuji vůbec nic. Ze školky mám pár mlhavých vzpomínek, vím, jak to tam zhruba vypadalo, ale konkrétní zážitky ani děti si téměř nevybavuji.

0 0
možnosti
JF

J23a68n31a 46F77o75r85m50a

4. 8. 2017 10:48

vyrostla jsem v cesku, do skolky chodila jen 1 rok pred skolou a ted vim ze to nebylo dobre, nezapadla jsem do kolektivu uz upeceneho v predchozich letech. ted ziju v belgii, kde je materska 3 mesice a temer kazde dite pak jde k chuve, ci do jesli a od 2.5 roku muze do skolky. nemam rozhodne pocit, ze by belgicani byli narodem narusenym pobytem v zarizenich od utleho veku. vse funguje bezvadne. cesko je skutecne vyjimkou v dlouhe materske a odkladech...

1 0
možnosti
Foto

kazdy stat ma svoji spolecnost a ma nastavene pravidla jinak. po trech mesicich po porodu k chuve? to je jenom o tri tydny vic po ukonceni sestinedeli. Dite je potreba pravidelne krmit (kojit), atd... Me prijde zvracene krmit takhle male dite flaskou kdyz matka muze kojit.

Jinak v CR pokud si dobre pamatuju je materska jako takova 9 mesicu a zbytek je rodicovska dovolena, kterou rodice muzou, ale nemusi cerpat.

A to ze vy mate spatnou zkusenost z nemoznosti zacleneni se do kolektivu v poslednim roce skolky je smutne, ale ve skole se prece vytvoril kolektiv novy a bylo to v pohode nebo ne?

4 1
možnosti
Foto

A ja si myslim, ze cela tahle diskuze k nicemu nevede.

Pred rokem 89 byla kratka materska dovolena a byly jesle, kdo musel dal dite do jesli a kdo nemusel radsi si ho nechaval doma.

Poslednich X let je materska placena 3 - 4 roky. Protoze ve spolecnosti prevladal nazor, ze dite ma byt doma s matkou a tak se podle toho upravili zakony. Zakony se ridili fungovanim tradicni rodiny a tim, aby matky mely moznost byt s ditetem co nejvic. Samozrejme i v te dobe existovaly jesle teda neco jako jesle. Jak moc byly nebo nebyly vyuzivany nevim, co vim tak pokud dal clovek dite do techto jesli tak prisel o prispevek v rodicovstvi. A nakonec je k dispozici i varianta ze muze byt s ditetem doma otec.

Dnes si Evropska politika zada mnohem socialnejsi podminky, takze se zakony opet zmenili tak aby kopirovali spolecenskou potrebu. Ted mame obdobi, kdy si rodiny muzou vybirat z mnoha moznosti jak se o dite postarat a aby nebyli rodice pretizeni, tak budou mit moznost dat dite do skolky. Ono pokud to chapu tak je tam ta varianta, ze skolka muze prijimat dvoulete deti. Neni to povinnost skolky je prijimat a rodice nemaji paky si tuto moznost na skolce vynutit.

Ta nastane az v dalsich letech, kdy naopak rodice budou mit povinnost deti davat do skolky ne jenom na posledni rok, ale na vice let, atd...

A nakonec se funkce tradicni rodiny uplne prenese na stat, atd...

Mozna je to vyplod meho choreho mozku, mozna je to varianta, kterou se vydavame. Co je nebo neni pravda nevime, kazdopadne ja bych dvoulete dite do skolky dal jenom v nejvyssim stavu nouze.

4 1
možnosti
KT

V tradiční rodině se ale matka dětem moc nevěnovala, bohatší měli chůvu, chudí buď pracovali nebo se věnovali hospodářství a domácnosti.

0 0
možnosti
LB

V 50. letech existovaly celotýdenní jesle, v pondělí ráno se tam děti předaly, v sobotu odpoledne si pro ně matky přišly. Tyto jesle byly zrušené snad až někdy okolo roku 1968, na základě doporučení pediatrů a dětských psychologů, kteří snad poprvé začali zmiňovat citovou deprivaci. Setkala jsem se s několika ženami, které daly děti brzy po jejich narození do jeslí a všechny se shodly v tom, že dnes (na stará kolena) litují, že se nechaly připravit o to nejcennější, co v životě měly - být se svým dítětem.

Je rozdíl, jestli děti do tří let jsou v malém kolektivu sedmi osmi dětí, k nim dvě učitelky, chůva a další pomocný personál a děti nejsou v kolektivním zařízení déle, než šest hodin denně, jako je tomu třeba ve Švédsku a mezi běžnou tuzemskou praxí.

U nás začíná být běžné, že dvouleté děti jsou začleňovány do třídy s tříletými i staršími dětmi. Stát povolil výjimku - stanovený počet 24 dětí na třídu lze nyní zvýšit až na 28 dětí a k tomu dvě učitelky se šestihodinovou pracovní dobou. Co na tom, že dvouleté dítě má úplně jiný spánkový režim, než dítě tříleté a starší? Že dvě učitelky stačí sotva uhlídat, aby si děti neublížily, ale to je tak asi všechno.

Jedním z nejčastějších argumentů dětských lékařů proti umisťování dětí mladších tří let do kolektivních zařízení je skutečnost, že tak malé děti nemají ještě dostatečně vybudovaný imunitní systém a trpí proto častou nemocností...

2 1
možnosti
TH

Imunni system je nejlepsi si vybudovat v kolektivu. Ne na samote.

1 3
možnosti
MP

Dřívější systém - děti do tří let v jeslích, od tří let ve školce - mi připadal správnější. Moji dva mladší synové do jeslí chodili (jeden od 16měs., druhý od necelých dvou let) a následky snad vidět nejsou. Ten, co byl dán do jeslí tak brzy, ve třech letech už perfektně mluvil a ve 3,5 ani nezašišlal, což splňuje málokteré dítě, byť bylo s mámou celý den doma.

Oba synové mají již dlouho svoje vlastní rodiny, o které se dobře starají. Nevím, co by na synech bylo lepší, kdyby bývali byli do tří let doma. Naopak vidím dost příkladů, kdy děti sice doma byly, ale nic moc dobrého z nich stejně nevyrostlo.

1 0
možnosti
PL

Já myslím, že nelze přesně vymezovat věkovou hranici paušálně. Dnes mu nejsou dva roky, ale zítra již ano. Každé dítě je jiné a vyrůstá v jiných podmínkách.

5 0
možnosti
Foto

Souhlasím, že v běžných jeslích nikdo nestrádal a neodnesl si do života žádná traumata. Z tohoto pohledu bych s p. Hermanem nesouhlasil. Je tady ale otázka provozu školky. Od tří let bývají děti úplně bez plen a schopné nějakého soustředění při hrách. Dvouletým je většinou potřeba dát plenu aspoň na spaní po obědě a organizované hry buď nechápou, nebo u nich dlouho nevydrží. Sice umí držet lžíci, ale většinu jídla vybryndají, tak potřebují asistenci. V nějaké velké školce můžou udělat jedno oddělení ze samých prcků, ale v malé školce, kde jsou všechny děti pohromadě, může být přítomnost dvouletých obrovská zátěž.

1 1
možnosti
JB

Každé dítě je jiné. Moje starší dcera se do školky těšila, syn a druhá dcera to probrečeli. Navíc druhá dcera "musela" do jeslí od 2,5roku, protože pětičlená rodina na jeden plat nemohla žít a já si tedy našla práci.Bylo to k uzoufání. Ona plakala tam, já venku, vraceli mi ji opuchlou od pláče. Dodnes vzpomíná na tu bolest z opuštění...

1 1
možnosti

Tytéž zkušenosti máme se starším synem. Paní Chmelařová netuší, že život je složitý. Mínusem to potvrdila.

1 0
možnosti
Foto

Paní Ireno, Marka znám osobně a je to skvělý člověk. Prostě fandí tomu, aby byly matky s dětmi doma a trávily s nimi čas útlého dětství. V jeho případě to není zakázka, prostě tomu věří a jeho vzdělávací aktivity se hodně obracejí k dětství, rodičovství, mateřství a já jsem v tomto období skoro smutná, protože je na roztrhání a nemá čas udělat seminář, který bych si moc přála.

Na druhou stranu - jen ať mají rodiče možnost volby a mohou řešit potřeby svých rodin tak, aby jim vyhovovaly. On i ten Marek K. říká, že dítěti je potřeba se věnovat nikoliv dlouho, ale v daném čase dobře.

Mimochodem, na mně jesle nejspíš žádné následky nezanechaly :-))))

3 1
možnosti
TH

On tomu muze fandit a verit, ale zeny at se rozhoduji samy. Ne?

Ten pan nemusi zase paternalisticky hlasat, ze jen on vi, co je pro zeny to nejlepsi. To co rika je nesmysl. Kazda rodina je jina a kazde dite je jine.

Materska dovolena a izolovane souziti ditete a matky v byte, doma stejne v lidskych dejinach nikdy neexistovalo.

2 0
možnosti
JP

Je všeobecně známo, že první tři roky života dítěte jsou nejdůležitější pro zdravý vývoj, a pokud se dítěti v tomto období nedostává některé z jeho základních potřeb, může se tento nedostatek projevit negativně v pozdější době. Také je známo, že v raném věku je optimální prostředí pro dítě harmonická rodina. Z toho vyplývá, že jesle jako odkladiště dítěte od dvou let není ideálním prostředím, a že v některých případech to může dítě negativně poznamenat. To jsou již ověřené zákonitosti, které nepopře ani bývalá ministryně školství ani jiní sociální inženýři.

5 1
možnosti
MC

Můžete napsat pane Pavlík aspoň jedno negativum které poznamenalo některé dítě v Belgii u kterého maminka už šla od 4 měsíců do práce? Možná to negativum bude v tom že se lépe orientuje v kolektivu a lépe komunikuje. Hrozná představa. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,90
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.