Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P18a31v80e14l 43V47é94b73r

22. 3. 2018 7:16

Nezlobte se, ale bez přímého rozhodování není demokracie a to "zastupitelství" je pouze urychlení rozhodování v méně důležitých záležitostech.

Čistě zastupitelská demokracie není demokracií, ale diktaturou. Od ostatních se liší pouze způsobem dosazení vládce: V jedné se vládce do své role narodí, jinde se tam dostane vojenským převratem.

Bez možnosti kontroly, bez možnosti předčasného odvolání toho, který se nechová tak, jak má (v naších podmínkách "hrabe pod sebe" a podobně) a bez možnosti rozhodnout o důležitých otázkách není demokracie. A to vše v tzv. zastupitelské demokracii chybí.

1 0
možnosti

To vaše "přímé rozhodování" má smysl akorát v zapadákovech s pár obyvateli. Ve městech lidé kandidáty na post starosty zpravidla vůbec neznají.

0 1
možnosti

Tezko rict, jestli by prima volba zminenych destailizovala spolecnost, urcite by ji rozdelovala, viz volba prezidenta. To, co vsak destabilizuje spolecnost je to, ze ackoliv do dolni komory parlamentu volime strany, mouhou se jejich poslanci kdykoliv behem volebniho obdobi rozhoudnout, ze "emigruji" k jine strane, cimz se zmeni vysledek voleb, aniz by na to volici meli vliv.

0 0
možnosti

nemohu Vám brát právo se nechat "poměrně" zastoupit kým chcete, lépe řečeno kým nechcete, protože složitost přepočtů hlasů ve volbě poměrného zastoupení do zastupitelských lavic dostane i toho, kdo tam nepatří. A potažmo takové motovidla potom rozhodují i o tom, co je pro mě nejlepší (referendum). Nenuťte mi ale svůj názor, že nic lepšího (přímá volby a referendum neexistuje).

0 0
možnosti
Foto

Paní autorka vám něco nutí? Co má dělat, abyste neměla pocit, že vás nutí? Mlčet a svůj názor si nechat pro sebe? Právě kvůli takovým, jako jste vy, je referendum naprosto nevhodné. Až se všichni naučíme respektovat názor druhých a nemít při tom pocit, že nás k něčemu nutí, můžeme uvažovat o obecném referendu.

1 0
možnosti
Foto

Těžko říct, nicméně přímo nevolená paní Krnáčová dost destabilizuje Prahu. Volili by místní hůř? A i kdyby bylo nejhůř a místní by opravdu chtěli na post primátora vulgární Slovenku, byla by to jejich volba, takhle za ně rozhodl někdo jiný, ale následky nesou ti, kteří přímo nevolili.

0 0
možnosti
Foto

Vždyť ANO v Praze vyhrálo volby. Takže místní by ji asi stejně za primátorku zvolili.

0 0
možnosti

Paní autorko nerad, ale ještě si jednou kousnu.

Opravdu si myslíte, že občané, kteří rozhodovali referendem o vstupu do EU, nemají právo rozhodovat o vystoupení z EU.

Nevidím k tomu vystoupení z EU zatím nutný důvod, ale budu hájit právo občanů rozhodovat přímo ve všech důležitých otázkách společnosti.

Pokud si toho práva nevážíte, tak ho nechtějte brát jiným občanům.

Tady je Babišův názor zcela mimo s tím, že povyšuje sebe a politiky, nad občany!

3 0
možnosti
Foto

Ovšem m usíte říci také to, že referendum jen potvrdilo rozhodnutí Parlamentu ČR o vstupu a že před tím probíhaly mnohaleté přístupové rozhovory, takže občané měli dostatek informací. Pokud tedy budou probíhat mnohaleté výstupové rozhovory a Parlament ČR rozhodne o vystoupení a nechá si to potvrdit referendem, proč ne?

0 0
možnosti

Paní autorko,

máte značně omezený rozhled názory některých politiků.

Přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů zcela jasně dává pravomoc i odpovědnost, zvolenému politikovi, což nahrazuje současné hromadné rozhodování rady, bez jasné osobní odpovědnosti a to je velmi důležité!

Starosta, primátor, či hejtman, si vybere radu ze zvolených politiků, jako poradní orgán a spolu s radou předkládá zastupitelstvu věci o kterých musí rozhodnout zastupitelstvo. Pokud nemá radu, rozhoduje za ní.

Důležité je, že ho nemůže každé zastupitelstvo odvolat nějaká parta zastupitelů, která se dá z různých stran dohromady, bez referenda občanů a že každý občan bude vědět, co dobrého, nebo špatného rozhodl jejich zvolený starosta, primátor, či hejtman!!!

0 1
možnosti

To, co popisujete, současný zákon o obcích neumožňuje.

1 0
možnosti
  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,90
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.