Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když uvážíme, kolik dnešních podnikatelů, bývalých soudruhů, je kolem nás, co si své firmy "nakradli" z bývalého socialistického majetku ... Když uvážíme, kolik politiků dnes je ve vládě a mají máslo na hlavě ... Minimálně tím, že je KSČ nechala vystudovat, protože ti, co se příčili na VŠ nesměli ... Tak je pan Herman větší póvl, než 99% národa. A ostatní ve vládě, sněmovně i parlamentu bohužel také.

0 0
možnosti

P88e86t29r 45M20a27l30ý

20. 9. 2018 14:40

Otázka je, do jaké míry považovat to, že někdo vstoupil v té době do strany, jako lidské selhání. Ano, s odstupem času to můžeme dnešním pohledem vidět jako chybu. Já jsem bývalý člen pionýra a půl roku jsem byl taky v SSM. Jsem kvůli tomu špatný člověk? Listopadová revoluce pro mě přišla akorát včas (a řekl bych, že byla symbolickou tečkou za mým dětstvím), abych nemusel jako dospělý člověk řešit dilema, zda vstoupit, či nevstoupit. Vstoupil bych? Možná ano. Kdyby za mnou přišli, že to mám udělat, a naléhali, případně „taktně“ naznačili, že když to neudělám, tak... Nevím, zda bych byl osobně natolik statečný, abych odmítl. Jsem rád, že tohle rozhodování mě minulo.

Moji rodiče ve straně nebyli, ale to hlavně proto, že neměli správný kádrový profil. Komunisti prý hlavně potřebovali dělníky. Prostě je nevzali. Technicko-hospodářské pracovníky brali jen v omezené míře, pravděpodobně ty, kteří byli dost „uvědomělí“ a angažovaní. Naši se jim asi moc nehodili, tak je v tomto ohledu nechali být. Kdyby je s nabídkou členství oslovili, zřejmě by jim kývli. Přece jen měli malé děti a nechtěli mít problémy, stejně jako je nechtěla mít většina lidí.

V době komunismu jsem byl dítě, ale myslím, že si z té doby pamatuju dost. Vím, že někteří soudruzi opravdu byli svině a z členství ve straně měli osobní prospěch na úkor druhých. Ale pak tam byla opravdu spousta řadových členů, kteří pravidelně platili příspěvky, chodili na schůze a zvelebovali své okolí v akci Z. Těmhle lidem bych opravdu jejich komunistickou minulost nevyčítal. A kdo to dělá, ať si laskavě sáhne do svědomí.

Paní Irenko, já jsem taky původně z Kolína, ale osobně Vás neznám. Myslím si, že kdybyste opravdu byla takový komunistický póvl, že by se to o Vás ve městě vědělo. Podle toho, jak sleduju Vaše blogy, nemám pocit, že byste k nim patřila, i když jste tu jejich legitimaci měla. Tak Vám držím palce a přeju pevné nervy! :-)

0 0
možnosti
Foto

někomu projde všechno a jiný za své přešlapy platí celý život.svět není spravedlivý ale co naděláme:-/

0 0
možnosti

Nikdo tadya bývalým komoušům nic nedělá, ale ať si nehrají na ušlechtilé lidi.

Prostě selhali. Tím je nevykazujeme ven z lidské spoleščnosti, ale ať o tom alespoň mlčí, když už nechtějí přiznat svou chybu.

4 0
možnosti

Irenko,máte v Kolíně veselo. U nás ve Vendryni nikoho nezajímá kdo byl a nebyl ve straně, ale kdo pro Vendryni něco dělá a kdo nekrade. A musím se Ti pochlubit, že u nás na obci nikdo nekrade, však Vendryni znáš.

Toho frajera ( já tomu říkám pasożyt obcokrajowy tzn.naplavenina) Ti nezávidím, Na pohybel mu!

0 0
možnosti

Je to problém. Babička měla dvě dcery. Jedna si vzala dobového komunistu a jako členka strany - dělala ředitelku školy. Druhá vyvrhele z živno rodiny. Ta rozlišnost života byla vidět všude. Pak skoro všichni umřeli a zbyli jsme my dva - Má teta, (94 let) a já, jako její synovec, Máme se rádi a vzpomínáme na všechny. Já ji říkám - Jak se na to všechno zpětně díváš? Vy, dobová pološlechta - tvá sestra - Má matka žila s relebantem, polobláznem. I STB na něj nasadili, jako odborníka vyhodili z vedoucích funkcí a poslali jej prát ovčí lejna. Aby se sžil s dělnickou třídou ! Ona mi říká, ale Miroslave, co já s tím mám společného ? - Já jsem nikomu neublížila ... :-)

3 0
možnosti
Foto

J91a57k24u81b 22R78o39t94h

19. 9. 2018 17:51

Každý, kdo vstoupil do partaje, se provinil, minimálně svým mlčenlivým hlasováním o druhých na různých schvalovacích a odsuzovacích schůzích. Někdo to svými činy napravil a dočkal se odpuštění. Jiný se v tom holt patlá, vinu necítí a o odpuštění nežádá. Tolik k vám a vašemu fňuknutí, jak jsou lidi "zlí" na bývalé komouše bez reflexe.:-/

6 0
možnosti

Už samotné členství v KSČ z Vás dělá osobu, která odsouhlasila noční přepadení Vaší vlasti pěti armádami Varšavské smlouvy.

Neexistuje kolektivní vina národa nebo etnika. Ne všichni Němci hajlovali, ne všichni Rusové schvalovali agresi proti Maďarsku v roce 1956 a proti Československu v roce 1968, ne všichni příslušníci nejmenované etnické menšiny v České republice žijí tím způsobem života, který se na ní většině ostatních lidí nelíbí.

Ale existuje kolektivní vina toho, kam se člověk sám přihlásí, aniž by musel. Existuje kolektivní vina toho, co udělá skupina, do které se člověk dobrovolně zařadil.

Já osobně cítím svůj díl odpovědnosti i třeba za to, co udělá politická strana, jejímž nejsem členem, ale kterou jsem volil. Nesu svůj záslužný podíl na tom, co udělá dobře, ale ten záslužný podíl je snížen o to, co udělala špatně. Bez lidí, kteří ji volili, což se vztahuje i na mne, by nemohla udělat ani to pozitivní, ani to negativní.

Nesu i svůj podíl kolektivní viny za to, že jsem za totáče odsloužil povinnou vojenskou službu. Tehdy naše armáda měla za úkol bojovat po boku Sovětské armády proti západoevropským demokratickým státům a já jsem malinko, ale přeci jenom napomohl těmto úmyslům tím, že tu službu odsloužil. To, že to bylo pod nátlakem hrozby dlouholetého vězení, je polehčující okolnost, která je polehčující z 99%, ale to 1% kolektivní viny prostě nesu.

Moc mořských ryb nesním, ale jednou nebo dvakrát do roka si nějakou dám. Nesu tím pádem určitý podíl kolektivní viny za to, že ve světových oceánech katastrofálně ubývá ryb. Nikdo mě nenutí ty dvě nebo tři ryby do roka sníst, ale já to přesto dělám. Nemohu se v tomto případě považovat za nevinného.

Rovněž Vy nesete svůj díl kolektivní viny a nesete ho mnohem více než já například s tím odsloužením povinné vojenské služby, protože nade mnou visela hrozba dlouholetého kriminálu, kdybych to neudělal, ale ta nad Vámi nevisela, kdybyste nevlezla do KSČ. Nikdo nebyl vězněný za to, že se nestal členem KSČ.

4 0
možnosti

To Vám vzkazuje člověk, který, jak jste se mohla dočíst, se sám nezříká svých kolektivních vin. A protože se jich nezříká směrem ke své osobě, má právo takto psát i směrem k jiným lidem.

1 0
možnosti

Nevím jak by pan Herman reagoval, kdyby potřeboval pro své dítě rychlou lékařskou pomoc od takového póvlu, šel by jinam, nebo by vděkem mlátil hlavou o zem, že jeho dítěti pomohl?

2 2
možnosti

Proč tuto špínu taháte na blog a nevyřídíte si to s lidmi, kteří vás osočují? O charakteru členství ve straně za totáče nesvědčí, tož i trochu toho, byť opožděného, křiku, snad unesete

5 0
možnosti
Foto

:-) Tahám to sem právě proto, že to je špína, paní Pavlíková. :-) A v mém případě se o žádný "opožděný křik" nejedná. :-) Pokud chcete, přečtěte si můj blog, i když si myslím, že názor nezměníte. :-) https://fuchsova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=183792

1 0
možnosti
  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,52
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.