Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady je krásně vidět, jak jsou někteří lidé "tvární" a vydrželo jim to dodnes. Dlouhou dobu tu píši blog a často jsem byla pod články za své názory na zahraniční i domácí politiku napadána místními "spravedlivými", kteří se nebáli označit mě za soudružku, komunistku, bolševika... Byla to skupinka těch, kteří se naopak pod články tady paní Fuchsové rozplývali blahem.

V něčem je ale velký rozdíl. Já jsem na rozdíl od paní autorky nikdy nevlezla do KSČ a díky postojům mého otce v 68 nemohla ani studovat pedagogickou školu, protože jsem "z politických důvodů nebyla vhodná pro výchovu socialistické mládeže", cituji doslovně. Táty si nesmírně vážím, že se podepsal v jednom významném strojírenském závodě pod petici proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy a demonstrativně spálil, spolu s dalšími kolegy, stranickou knížku a mě naučil, že mít rovnou páteř, být pevný ve svých názorech a bojovat za správnou věc, je důležitější, než hledět na vlastní prospěch.

Lidem, kteří jsou "tvární" a dokážou jít v každé době s hlavním proudem nehrozí, že by byli za své názory nějak napadáni a uráženi, jsou takoví milí, hodní přece...

Uznávám ale, že "taková byla doba" a ne každý se dovede postavit režimu a zlu, které režim páchá. Každý jsme jiný. Paní autorce, ani panu Gottovi to za zlé nemám. Píši to proto, aby se někteří zdejší diskutéři trochu zamysleli a nesoudili lidi, pokud je neznají a vyhnuli se jednoduchým soudům.:-)

0 0
možnosti

Pani Holotova, mela jste kdy nejaky talent ktery se musel vyjadrit verejne? Zduraznuji slovo "musel" protoze tvorivi lide citi nutkani se vyjadrit. Zakazani spisovatele meli samizdat, maliri a sochari si klidne mohli tvorit pro vlastni poteseni, ale kam mate jit jako herec nebo zpevak, kdyz vam zakazou vystupovat? Umeni vam jednoduse beha v krvi a bez jeho vyjadreni chradnete.

Nikdy bych nesoudila tyhle lidi, protoze ztrata jejich cinnosti byla uplna ztrata jejich podstaty. Oni pro to ziji a bez toho hynou.

0 0
možnosti

Mnozí pamkětníci si velmi dobře pamatují,že takových případů jako popisuje sautorka bylo mnoho.Mnoho těch sveřepých a blbých šlo do důchodu a jen prudili v uličních organizacích. Ti noví,co byli nějak objektivně přesvědčeni vlastně způsobili i pád režimu. Žádní "disidenti" to nebyli. To jen pohádka,které již není ani zajímavá.

Ti "odpůrci"většinou jen dokázali získat peníze z ciziny a pořádali svoje zábavy s chlastem.Tím nenarážím na Václava Havla. Sice přes jeho " tvornu"teklo dost peněz pro podporu disidentů,ale ti nic netzpůsobili. Václav Havel zblnul až když ho chytili do sítí.I rychlá smrt Olgy byla ovlivněna nastalou dobou strtesuI jeho konec měl podobné příčiny..Kdo pamatuje,co se dělo,tak chápe vyznání autorky. Já jsem ročník 1947- tak vím mnohé.V

V dnešní době je hrozné,že místo svobody máme zase strach a raději jdeme v proudu.To není dobré !.

0 2
možnosti
Foto

Jestli mate pocit, ze jdete v proudu nebo snad dokonce musite, mate s autorkou zrejme mnoho spolecneho a zrejme by vam to tedy melo i vyhovovat, protoze ten proud, ktery tvorlili prave takovi lide, zivil tu celou masinerii ... ale vy jste byli evidentne spokojeni, takze neni treba vice dodavat :-/

1 0
možnosti

K43a16r93e67l 33M37a39r26h18a

16. 7. 2019 20:23

Ohledně paní Fuchsové a jejího disentního:-) šéfování ZO KSČ už asi níže bylo napsáno vše.

Ohledně KG - pokud pamatuju za to vystoupení na Antichartě v Divadle hudby se omluvil a považoval ho za největší životní chybu (nebyl "mluvčím" Anticharty, zřejmě tam přečetl text co mu dali, většina Anticharty se ostatně odehrála už předtím v Národním divadle). A musíme mu přiznat i nějaký kladný charakterový zápis z totality: pomohl Jiřímu Suchému když byl zakazován (nahrál jeho písně a popzval ho aby mu dělal křest desky), nahrál píseň Můj bratr Jan (Rachmaninov/Eric Carmen) s textem Jiřího Borovce o Janu Palachovi (a i když nikdy nebyl zpěvákem protestsongů, tak už dávno předtím měl nejaké písně které Husákovi & režimu textově zrovna nevoněly), a StB na něj a jeho rodiče po invazi Rusáků dost došlápla více viz https://zpravy.aktualne.cz/domaci/spis-odkryl-jak-zasahla-stb-proti-karlu-gottovi/r~i:article:643881/

Ovšem jestli teď pojede do Lán tak si zas připíše další mínus;-€

0 0
možnosti

D51a31v58i60d 77V84l42k

16. 7. 2019 12:16

No je pravdou ,že už je to 30 let po.Možná bychom měli řešit současné války a ne ty 30 minulé

1 0
možnosti

Je to zcela pochopitelné, pokud se dokáži vnitřně distancovat od svých hříchů minulých a zároveň kopu za odpuštění stejných hříchů ostatních, nemám problém vnímat sebe sama (samu) za dobrého a progresivního člověka.

1 0
možnosti

Ještě na okraj, je velký rozdíl v datu vstupu do KSČ. Docela dokážu pochopit ty, co vstoupili hned po válce, tedy přesně řečeno do února 48. V nadšení, že hrůzná válka skončila a nastává lepší příští, s Benešovým příklonem k Rusku je zřejmé, že lidé uvěřili slibům, které se později ukázaly planými.

Také to tito nadšenci často odskákali, někteří i v padesátých letech a hlavně po osmašedesátém.

Po čtyřicátém osmém už mohlo být jasno a po šedesátém osmém vstup považuji za pustý kariérismus bez jakékoliv omluvy.

8 0
možnosti

V něčem máte určitě pravdu. Na dobu normalizace a na následující léta se jen těžko dá dívat očima dneška.

Antichartu podepsalo přes 7000 umělců.

Jen tři se za to po roce 1989 omluvili.

Přesto si ponejvíce vážím těch, kteří ji podepsat odmítli. Pár jich bylo.

5 0
možnosti

J15a55n 27K84o58z59l77e69r

16. 7. 2019 9:08

Jděte už do... háje zelenýho! ano s tím je možno souhlasit , pro info těm kteří by chtěli něco namítat. Vyrůstal jsem v padesátých letech kdy byl útlak největší přežil jsem, nebyl jsem nucen mít červenou knížku a přesto jsem dosáhl nezanedbatelného postavení takže si myslím že je nutno udělat tlustou čáru pod minulostí a přestat si vyčítat co kdo dělal a začít se zajímat o ty kteří poškozují tento stát svou chamtivostí a to jsou neschopní politici což je podle mého největší zlo no a na druhém místě jsou všeho schopní advokáti kteří obhájí i ty nejhorší zločince, tím ovšem neobhajuji Fuchsovou pouze říkám že už bylo dost nenávisti mezi lidmi

2 1
možnosti

Pane Kozlere moje řeč, nenávisti už bylo dost. Kdo ví jak by se zachovali ti dnes tak chytří. Výčitkama se nic nevyřeší. Jen jak se chovali herci k J.Švorcové za totality a po r.89 ji najednou neznali. Ani ji nepozdravili, kde se bere najednou taková nenávist?

0 0
možnosti

A38l68e69s 39P98o81n40e23c

16. 7. 2019 7:56

Ze vam neni hanba, diky takovym jako jste vy se komunisticka verbez ( a ano vy jste k nim patrila a charakterem stale patrite) tak dlouho udrzela u moci a stale se ten vas model preziti uchovava v ceskem narodu.

9 2
možnosti
  • Počet článků 746
  • Celková karma 30,01
  • Průměrná čtenost 2346x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.