Monolog miminka

26. 09. 2017 14:37:11
"Monolog miminka" jsem sice napsala v horkém létě, ale kéž by pomohl některým maminkám jako zvednutý prst i na podzim, v zimě a na jaře.

Maminka čtyřměsíčního miminka se obléká. Půjdou na procházku. Venku je krásný letní den. Vezmu si mini, rozhodne se maminka. Už se do ní zase vejdu. A tričko! Už nekojím.

Miminko Petřík ji pozoruje.

„Sluší jí to. Když jsem ji viděl po porodu, zhrozil jsem se. Ale už druhý den to bylo lepší. A když jsme přišli domů, lepšilo se to čím dál víc. A venku je krásně. Hned ráno, když roztáhla žaluzie, jsem viděl, že je tam krásně... Néééé! Proboha, co to na mě rve?! Já nechci tyhle dupačky! Jsou strašně teplé! Já chci ty kraťásky, co mi dal včera táta! A nechci na dupačky ještě ty blbé bačkůrky! Chci mít bosé nožičky, sakra! No jo, a teď mi dá ještě tu strakatou bundičku, aby to ladilo! Nervi to na mě, slyšíš?! Venku je horko! Ach jo... musím začít brečet, snad jí to dojde! Béééééééé...“

Už zase řve, povzdychla si v duchu maminka. Snad v kočárku přestane. Proč to dítě pořád tak řve?! Ale sluší mu to, Petříčkovi našemu! Dobře, že jsem mu koupila ty dupačky! Jsou decentní a ty barevné bačkůrky s bundičkou k nim nádherně pasují!

„Peťulko, ty bys mohl fotit reklamy, jak jsi nádherný!“

„Kašlu ti na reklamy, ještě se budu potit někde v ateliéru! Sundej mi tu bundičku! Dej mi tričko a kraťásky, co mi dal táááááta! Bééééééééé...“

Maminka dala řvoucího Peťulku rychle do kočárku, sjela výtahem do přízemí a vyjela z domu.

„To mě zase budou baby okukovat, jak jsem barevně sladěný... no jo, co jsem říkal! Uprskaná už je tady!“

Nad kočárek se naklonila sousedka, které miminko říkalo, Uprskaná.

„No ty jsi, Peťulko, jako z módního časopisu! Ta tvoje maminka si tě ale umí obléknout! Ty budeš honit holky, to tedy jo! Ale toho já se nedožiju!“

„Já se toho taky nedožiju,“ rozčílilo se miminko. „Ty tvoje prsky jsou jako sprcha! Babo, proč nenosíš roušku?! Mamííí! Zachraň mě! Bééééé...“

„Dneska má Peťulka špatný den,“ omlouvala se maminka Uprskané za to, že Peťulka začal plakat, sotva se naklonila nad kočárkem.

„Třeba chce bumbat! To víte, pitný režim se musí u miminek hlídat,“ poučovala maminku Uprskaná a miminko se zhrozilo.

„Nechci bumbat! Nemám žízeň! Zas do mě bude lít čaj! Fuj! Táta mi dává limonádu... neříkal jsem to? Už tahá lahev a strká mi ji... Nechci! Bééééé...“

„Radši pojedeme. Na shledanou,“ rozloučila se maminka s Uprskanou, schovala lahev s čajem a rozjela se od domu.

„Zase na náměstí?! Proč nejedeme do parku? Nebo do lesa,“ vztekalo se miminko. „Tam jezdíme s tátou. Táta mi tam všechno svlékne, nechá mě jenom v tričku a v kalhotkách... Tamhle jde Tlustá! Proč musíme v tomhle horku potkat zrovna Tlustou?! Budou spolu klábosit a já se budu v kočárku pařit! Béééé...“

Maminky se spolu opravdu zastavily.

„Nějak ti brečí, co,“ řekla Tlustá a nakoukla do kočárku. „Ty seš tedy vyfešákovanej. Nejdeš na módní přehlídku, cvalíku?“

„Kde máš malou,“ zeptala se maminka a potěšeně se narovnala u kočárku. Věděla, že jí i Peťulkovi to sekne a že Tlustá bude mít zkaženou náladu na celý den.

„Hlídá mi ji máma. Jdu na kosmetiku a k holiči. A pak mě pozval Honza na oběd. Slíbil, že mi koupí boty a nějaký hadry. To víš, blíží se konec šestinedělí, tak se snaží!“

Když se rozloučily, měly zkaženou náladu obě.

Miminko si vzdychlo.

„To zase bude den. No nic. Musím to vydržet. Tolik miminek to vydrželo, vydržím to taky...“

Autor: Irena Fuchsová | úterý 26.9.2017 14:37 | karma článku: 25.38 | přečteno: 1079x

Další články blogera

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

V květnu 2011 se měla začít v Činoherním klubu zkoušet hra Kukura, ve které Juraj bilancuje svůj život. Těšila jsem se, protože ji napsal Martin Čičvák, který ji měl i režírovat. Jsem v ČK jedna nápověda, napovídat tedy budu já.

26.3.2024 v 15:33 | Karma článku: 39.54 | Přečteno: 4141 | Diskuse

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

Když jsem dneska nastoupila na Zálabí do autobusu, kterým jezdím na nádraží, netušila jsem, co mě čeká. Autobus se rozjel a já vzápětí zaregistrovala, že vzadu telefonuje "kanalizace". Nebyla to žena. Byla to kanalizace.

15.3.2024 v 23:12 | Karma článku: 29.33 | Přečteno: 922 | Diskuse

Irena Fuchsová

Emília Vášáryová a Petr Nárožný

Pokaždé, když vidím v televizi Emílii Vášáryovou, vzpomenu si, jak jsme na podzim v roce 2000 zkoušeli v Činoherním klubu hru, Návrat do pouště, kde paní Milka, jak jsme jí všichni říkali, hrála sestru Petra Nárožného.

23.2.2024 v 23:22 | Karma článku: 38.58 | Přečteno: 4235 | Diskuse

Irena Fuchsová

Konec únorové tečky

Můj předcházející blog, Vánoční dárek s únorovou tečkou, má ještě jednu tečku. Dost lidí se mě ptalo, jak to s Karlou, která mi dala před Vánoci "dárek" s datem spotřeby do července 2005, dopadlo. Jak? Před týdnem mi zavolala.

21.2.2024 v 0:16 | Karma článku: 23.88 | Přečteno: 807 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.92 | Přečteno: 723 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.23 | Přečteno: 2672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 316 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
VIP
Počet článků 745 Celková karma 30.48 Průměrná čtenost 2346

Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...