Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Irča, Irenka, Iruška, Irén, Iris, Irka…

Na konci roku se většinou snažíme mít „stůl čistý“ v mnoha směrech. Tak jsem si udělala „čisto“ kolem svého jména. Zkuste to také! Možná si pár věcí připomenete a možná přijdete i na něco nového.

K této „čistce“ mě přivedl pracovní mail od jisté Ireny. Začaly jsme si psát a já ji oslovovala Ireno, protože miluju, když se tak říká i mně, a doslova nesnáším, když se mi říká, Irčo. A tato Irena mi ve svém druhém mailu napsala, že miluje, když se jí říká Irčo, a oslovení Irena, doslova nesnáší… 

Mamince dali rodiče jméno Irena, v roce 1922. Možná proto, že před čtyřmi lety skončila 1. světová válka a Irena, znamená mír. V roce 1950 jsem dostala jméno Irena také. Určitě po mamince, ale až teď mě napadlo, že možná i proto, že 2. světová válka skončila před pěti lety.

Široká rodina nás dvě rozlišovala na velkou Irenu a malou Irenu. Když mi dospělí říkali, malá Irena, připadala jsem si dospělá jako oni, ale když mi táta, jako jediný, říkal Mášenko, bylo to, jako by mě pohladil, což za celý život nikdy neudělal.

Co se táty týče, uvědomuju si až teď, když si dělám „čisto“ kolem svého jména, že mu široká rodina říkala velký Karel, ale mému bratrovi, o dva roky staršímu, říkala malý Kája. Velký Karel a malý Kája.

Kája se narodil v roce 1948, půl roku po tom, co umřel děda, rodinou uctívaný a milovaný a láska babičky, maminky a tet, se přenesla na malého Káju, kterým zůstal až do smrti. Nevadilo mi to, protože jsem byla maximálně spokojená s malou Irenou.

Když mi byly tři roky a Kájovi pět, odjeli jsme s maminkou na tři měsíce k jejímu bratrovi Františkovi a k jeho ženě Věře, do Kojetína u Havlíčkova Brodu, kde strýc učil. Doma nám řekli, že tam budeme proto, že je táta na vojenském cvičení a na venkově nám bude líp. Až v dospívání jsme se dozvěděli, že byl tehdy tři měsíce zavřený, protože řídil v opilosti a vjel autem na střechu domku, který stál v zatáčce pod silnicí. To ale není důležité.

Důležité je, že za ty tři měsíce jsem se naučila nenávidět Irču. Strýc tak říkal mamince a já nechápala, proč tenhle mohutný, usměvavý chlap říká mojí mamince, Irčo, a proč mu maminka nic neřekne, naopak, tváří se, že je ráda, že jí tak říká!

Když jsme se, i s mou averzí vůči Irče, vrátili do Kolína, tvrdošíjně jsem každému, kdo mi tak řekl, toto oslovení zakazovala. Výsledek se dal čekat. Pod stromečkem jsem měla kromě jiných knih, „Irčin románek“ nebo „Irča vede jedenáctku“ a zlomyslní příbuzní mě Irčou rádi pravidelně škádlili.

Moje nechuť k Irče se mnou vešla i do dospělosti, kde na mě bratr Kája vyřvával přes celé náměstí, Irčóóó! Irčóóó! V divadle, kde jsem pracovala od svých osmnácti let, jsem se po každé Irče urputně ohrazovala slovy, neříkej mi Irčo, nemám to ráda, a výsledek byl ten, že mi všichni s úsměvem říkali, Irčo, prosím tě… já vím, že to nemáš ráda, ale Irčo, prosím tě, můžeš…

Tak jdu životem s Irčou, Irenkou, Iruškou, Irén, Iris a Irkou a vás, kteří mi říkáte, Ireno, vás mohu, bohužel, spočítat na jedné ruce.

Když jsem si tak hezky s koncem starého roku dělala „čisto“ kolem svého jména, uvědomila jsem si tři věci.

Už tady hodně dlouho nejsou ti, kteří říkali, velká Irena a malá Irena.

Dva roky už tady není ani velká Irena.

A já právě teď, na konci roku 2018, definitivně pochopila, že už nikdy nikdo neřekne, prosím tě, vezmi to velké Ireně, chtěla to pro malou Irenu.

Je to sice trochu smutné, ale láskyplné.

Láskyplný rok 2019 vám všem!

P. S.                                                                                                                        Tento fejeton vyšel 31. prosince 2018 v Magazínu ONA DNES.

 

 

 

 

 

Autor: Irena Fuchsová | pondělí 31.12.2018 22:06 | karma článku: 26,55 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

Včera jste mě mohli asi desetkrát zranit nebo i zabít

Silnice přes starý kolínský most je plná aut, tak chápu, že cyklisté a koloběžkáři používají chodník, i když správně mají použít silnici, na které je i „jejich“ značka v obou směrech. Chápu je, ale proč NIKDY nepoužijí zvonek?

2.5.2024 v 21:15 | Karma: 25,80 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

... řekla dívka v autobuse, když jsem si k ní přisedla a zeptala se, jestli nechce, aby si k ní sedl některý ze tří kluků, kteří se po ní otáčeli ze sedadel o kus dál. Pohrdavě se usmála. „To tedy nechci. Jsou trapný...“

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,40 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Setkání v metru

Byla jsem -náctiletá, když jsem se dočetla, že každý máme na světě své dvojče. Někoho, kdo je jako my. Někoho, o kom budeme na první pohled vědět, že je to on. S kým si budeme rozumět beze slov. Pokud se potkáme. A my se potkali.

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,16 | Přečteno: 673x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

V květnu 2011 se měla začít v Činoherním klubu zkoušet hra Kukura, ve které Juraj bilancuje svůj život. Těšila jsem se, protože ji napsal Martin Čičvák, který ji měl i režírovat. Jsem v ČK jedna nápověda, napovídat tedy budu já.

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11 | Přečteno: 4354x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

Když jsem dneska nastoupila na Zálabí do autobusu, kterým jezdím na nádraží, netušila jsem, co mě čeká. Autobus se rozjel a já vzápětí zaregistrovala, že vzadu telefonuje "kanalizace". Nebyla to žena. Byla to kanalizace.

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 748
  • Celková karma 29,92
  • Průměrná čtenost 2339x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.