Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Každý naříká, co se za komunistů všechno nesmělo, ale dnes je to úplně stejné.

Známá pošťačka mně vyprávěla....

Pošta na autech má slogan "DNES PODÁTE ZÍTRA DODÁME".Její muž dělá ve firmě a protože chlapi mají zkušenosti z poštou, slogan pozměnili na "Dnes podáte, týden hledáte".Ona to vyprávěla před ženskými pošťačkami a za dva dny si ji volala vedoucí, že to je zesměšňování firmy, sebrala ji na tři měsíce prémie a osobní ohodnocení s dodatkem, že když udělá ještě nějaký malér (cokoliv) tak na hodinu dostane padáka.

Další známý pracoval v jedné firmě, jejíž reklama se denně objevuje v televizi.Vypravoval mně jak to ve firmě chodí a jak tam pracovníky dusí.Já jsem jeho vypravování napsal na net do jedné z diskuzí a do dvou dnů HO VYHODILI, protože ona firma zaměstnává člověka, který prohlíží internet ( a pak budou komunisty pomlouvat, že se tam pracovalo neefektivně a byla umělá zaměstnanost) a sleduje kdo tam co o firmě píše a dohledávají lidi co říkají pravdu (podle firmy, ale pomlouvají) a pak je NA HODINU propustí.

Jistě jste viděla film TŘI PŘÁNÍ, o kouzelném dědečkovi.Tam v televizní soutěži pan Brodský říká, jak by se nechalo ušetřit a šaty byly levnější.A tady je přesně to samé.Sice ho tam nenechali domluvit a přenos vypnuli ( u nás by ho tedy nechali dokončit ), ale důsledek by byl úplně stejný.Vyhazov z firmy ( a to by ho ještě firma žalovala o poškození dobrého jména) a určitě ve svém okolí by nenašel práci.A ještě dodatek k tomuto filmu.V dnešní době by tomuto kamarádovi TUPLEM nikdo nepomohl, protože každý se ve firmě bojí cokoliv říci, natož se někoho zastat.V tu ránu by museli z firmy odejít oba.

Takže dnešní doba je ještě horší než za komunistůTěm sice vadily texty písniček, ALE NA HODINU NIKOHO NEPROPUSTILI.

1 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 1
možnosti
LH

Ještě jsem nezažil aby se otrokář řídil zákoníkem práce.Ve všech zaměstnáních od r.1990 mně bylo řečeno:"Pokud se chcete řídit zákoníkem práce, tak odejděte.Za bránou čekají desítky lidí (to bylo až do r.2015, nyní to už je jiné), kterým nebude vadit, že se zákoník nedodržuje."

A pokud argumentuje uranovými doly, tak to bylo v padesátých letech.Nebo Vy jste slyšel, že by v osmdesátých letech byl za své názory perzekuován horník, hutník, traktorista, dojička, zkrátka lidi, co makali rukama?

Za komunistů jsem byl dělník na tři směny, po revoluci taktéž, ale za komunistů jako dělníci jsme měli více svobody než dnes.

Přes ROH se tenkrát vyřešily všechny stížnosti ve fabrice a ředitelé fabrik si NEDOVOLILI perzekuovat lidi, co poukazovali na nedostatky ve fabrice.

Vy jste asi nezažil ve firmě aby se na odpolední směnu netopilo, PROTOŽE TOPENÍ JE DRAHÉ.KOMU JE ZIMA AŤ SI PŘINESE BUNDY Z DOMOVA (argument otrokáře).Vy jste asi nezažil aby vám přes víkend ve flašce zamrzla limonáda na šatně ( sice to nebylo na kost, ale ledový škraloup tam byl).

Otrokář měl sice nakoupené CNC stroje, ale ty se po víkendu NEROZJELY protože NENÍ DODRŽENA PROVOZNÍ TEPLOTA (takto to psalo na displeji).

Tak TOHLETO KOMUNISTI NIKDY NEDOPUSTILI...ty stroje ještě nebyly, ale na šatnách po víkendu bylo 16 - 17 stupňů.

1 2
možnosti
MB

pane Hnyk, já myslím, že autorka se vlastně treefila - Alzheimerova choroba aneb paměť národa ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Pan Hnyk si stěžuje na problémy s prací, co si ho pamatuji. A má pravdu, má je, vždyť podle toho, jak se tu prezentuje, by ho zaměstnal jen šílenec. Několik zaměstnání jsem se mu snažil dohodit, leč nereagoval.

Za minulého režimu patrně pracoval v podniku, kam stačilo zajít jen v den výplaty, pokud to nebylo nějaké zaměstnání tajného charakteru.

Kromě toho je u nás kritický nedostatek řemeslníků (dobrých) všech oborů. Stačí si jen obstarat živnostenský list a může začít pracovat. Bez otrokáře!

1 0
možnosti
LH

Práci už nepotřebuju, od loňského léta jsem důchodce.

0 0
možnosti
VH

Už v těch podnicích neděláte, jistě Vám nebude dělat potíže vyjmenovat všechny zaměstnavatele, u kterých jste se dověděl "Pokud chcete dodržovat zákoník práce, odejděte!" Moc by mně zajímalo, kolik jich bylo (jednak, jak moc fluktuujete, jednat z kolika případů generalizujete a v neposlední řadě že nekecáte).

Chcete říce, že za komunistů jste se víc flákali (čemuž Vy říkáte svoboda). No - nejspíš máte pravdu - proto jsme tady na začítku devadesátých let stáli s holým zadkem. Ono se flákáním budovat nedá nic. Ani "šťastné zítřky":

Máte pravdu - perzekuovat kritiky si nedovolili. A taky si z nich nic nedělali.

Nevím, proč by neměl být přes víken výrazný útlum topení.

0 0
možnosti
MB

p. Hnyk, chápu Vaši nostalgii a máte i své právo takto nazírat. Vzpomněl jste V. Brodského, já zase připomínám jeho scénku kastelána z Bílé paní. Taky pomlouval firmu - KSČ. Nebyl propuštěn - byl přemísťován. Jeho zoufalá žena jej už žádá, aby se na tu pravdu vykašlal. Tedy připravuje mládež, dcerku, pro beztřídní společnost. V kuchyni u bílé zdi se ji táže, jakou má barvu ! Ona říká, bílou, tatínku - zase blbě ! Krásná Perchta z Borštejna z obrazu - Ostravská Kačírková, zase má špatný původ. Otec, umný kožešník - taky propuštěn, pro jistotu s celým kšeftem. Brodský oslavuje nový most - Zase žvaní, opět umravněn ženou, pak tedy kolektivně plove. Shrnuto, ano dnešní doba je hrozná i paní pošťačka to povídala, že slyšela a další viděl ! Dříve fakt lepší, zejména tomu, kdo držel hubu a dobře plaval ... :-)

1 0
možnosti
LH

Ano, máte pravdu, ALE TO BYLO V PADESÁTÝCH A ŠEDESÁTÝCH LETECH.V osmdesátých let se už mohlo více kritizovat.A to co jsem si dovolil na veřejných schůzích nebo ve fabrice kritizovat v osmdesátých letech, tak za to bych šel v padesátých letech do uranových dolů.

I když...komunisti více perzekuovali lidi v kancelářích než lidi u mašin ve fabrice.

A samotným komunistům kolikrát něco uteklo a bylo to v televizi a tím jsem já vždycky oponoval."V televizi říkali to a to, jak je možné, že se to nedodržuje,"

a nikdy mně za to nikdo neperzekuoval.

Příklady.

V Chile nastoupil Pinochet a v televizi ukazovali jak tam dělníci stávkují.Na schůzi jsem se tázal jak je možné, že v Chile vládne diktátor a dělníci mohou stávkovat.U nás vládne KSČ (vláda lidu) a stávkovat nemůžeme..

V Polsku nastoupila Solidarita a vydala provolání k dělníkům ve všech socialistických zemích.Chtěl jsem vědět (na schůzi se schvaloval dokument, proti této výzvě) o čem ten dokument je.

Několik vět..opět rezoluce proti tomu, já jsem chtěl vědět o čem to je a proč nám to nepřečtou.

NIKDY MNĚ ZA TYTO MÉ NÁZORY NIKDO NEPERZEKUOVAL, i když mně vždycky odpověděli vyhýbavě zahráli to do ztracena.

0 1
možnosti
LB

Pokud si nevymýšlíte, tak ti vyhození se mohli obrátit na soud, ono jen tak vyhodit zaměstnance, není tak jednoduché, jak si myslíte.

1 0
možnosti
  • Počet článků 747
  • Celková karma 29,59
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.