Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^

Vlaky plné hvězd

Za humny zaznívaly zvonce krav

A rosa měnila se v poléhavé páry

A kosy zasvištěly v letních lučinách

Paprsky slunce časné žence hřály

Čas na výlet

Polónskou krajinou Tím dlouhým vlakem Plným žlutých hvězd Hvězd které tuší na svit odpověď Hvězd které zhasínají cestou

0 0
možnosti
LV

Rozumím Vašemu patosu. Ale je třeba vnímat i to, že několik let předtím ty žluté hvězdy "jen" nesměly do divadel či kin, pak je vyhodili ze škol, potom nesměly chodit po chodníku, pak jim sebrali majetky, obchody, a až potom je poslali do transportů.

To zlo, které žluté hvězdy vymyslelo a uvedlo do života, bylo rafinovaně plíživé, začínalo nenápadně a tvářilo se jako dobro, které vyhání ty, kteří mohou za všech no špatné.

Opět jsme na začátku podobného děje. Máme tu dobro - lockdown, izolace, testování, očkování - a zlo v podobě těch, kterým se to zajídá, protože jim nikdo nedal odpovídající informace. Chystají se seznamy "dobrých", rozuměj očkovaných, a "zlých", tedy neočkovaných. "Dobří budou smět chodit do kin a divadel, budou smět chodit do škol, budou smět chodit po chodníku a nebudou izolováni, těm "zlým" nic takového umožněno nebude. A to zase jen na základě jakýchsi článků v časopise Nature a podobných zdrojů.

Žluté hvězdy na klopě lidí na Staromáku říkají i toto. Vlastně hlavně toto: Zlo je plíživé a rafinované. Jde na to sice silou, ale pomalu, aby si co nejvíc lidí zvyklo a zlo postupně přijalo jako normu.

Ty vlaky z básně nevyjely toho rána. Vyjely o pár let dříve, aniž by si toho někdo všiml. To je třeba mít na paměti, to je největší poselství Žlutých hvězd Davidových. A je dobré si to připomínat. I když se to může mnohým nelíbit.

9 3
možnosti
JK

J32a53n 55K15o42z42á27k

13. 1. 2021 0:09

Děkuji s vámi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 747
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.